30-31 stycznia 2019 r.
Hala Widowiskowo Sportowa
w Sandomierzu, ul. Patkowskiego 2A

PROGRAM SPOTKAŃ SADOWNICZYCH 2019

wyznaczamy kierunki nowoczesnej produkcji

Jak co roku wystawie środków do produkcji sadowniczej i maszyn towarzyszy szereg wykładów prowadzonych przez uznanych specjalistów z kraju i Europy

30 stycznia 2019 r. (ŚRODA)

 

 

9.00-9.30

Otwarcie – 28. Spotkanie Sadownicze Sandomierz 2019

 

blok ekonomiczny

9.30-10.00

Czy można liczyć na dobre ceny jabłek  – sytuacja na rynku jabłek w Polsce i Europie Adam Paradowski

10.00-10.30

Polskie sieci handlowe – oczekiwania odbiorców Mirosław Maziarka

10.30-11.00

Nowe odmiany jabłoni szansą na większą dochodowość produkcji Gerard Poldervaart

 

blok klimatyczno-pogodowy

11.00-11.30

Oparzelizna powierzchniowa – rosnący problem w produkcji sadowniczej dr Krzysztof Rutkowski

11.30-12.00

Zmiany klimatyczne i ich wpływ na zagrożenie ze strony chorób i szkodników roślin sadowniczych dr Alina Maciesiak

12.00-12.30

Czy zmiany klimatyczne zmienią nasze podejście do nawożenia sadów? dr Grzegorz Cieśliński

 

nowe technologie i rozwiązania dla sadownictwa

13.00-13.15

Stosowanie SmartFresh i ocena stanu owoców w chłodniach Marcin Piesiewicz – AgroFresh

13.15-13.30

Optymalne żywienie wapniem a jakość owoców dr inż. Andrzej Grenda – Yara Poland

13.30-13.45

5 lat FQC w Polsce – skuteczna ochrona i niskie pozostałości w jabłkach dr inż. Kamil Jeziorek – Syngenta Polska

13.45-14.00

Jak chronić sad w okresie okołokwitnieniowym dr Jacek Lewko – BASF Polska

14.00-14.15

Bezpieczeństwo żywności Marek Chorzępa – Corteva

14.15-14.30

Nowy sezon ze Sivanto Prime Barbara Witkowska – Bayer

14.30-14.45

ProNutiva – technologia ukierunkowana na poprawę jakości owoców i ograniczenie środków ochrony roślin Marian Buła – Arysta

 

31 stycznia 2019 r. (CZWARTEK)

 

WARSZTATY EKONOMIKI PRODUKCJI SADOWNICZEJ

10.00-11.00

Ekonomika produkcji jabłek w Polsce. Jak szacować koszty produkcji jabłek i dochodowość kwater sadu. dr Dariusz Paszko

 

BLOK CZEREŚNIOWY

11.00-12.00

Zapylenie czereśni – praktyki poprawiające zawiązywanie owoców dr hab. Monika Bieniasz

12.00-12.30

Czy mechaniczny zbiór czereśni może stać się standardem produkcyjnym dr Jacek Rabcewicz

12.30-13.00

Zmiany w produkcji czereśni i perspektywy uprawy w Polsce Anita Łukawska